Kompresyon Çorabı Nedir?

Kompresyon Çorabı nedir

Kompresyon çorabı, bacakları saran klasik çorap çeşitlerine kıyasla çok daha fazla sıkmaktadır. Bu sayede kişinin kan akışını iyileştirmek amaçlanmaktadır. Tasarımı da bu amaçla yapılan kompresyon çorapları, farklı boyut ve sıklıklarla karşınıza çıkabilmektedir. Bacaklarda bulunan venöz damar tedavisinde sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca sporcuların performanslarının artması, antrenman veyahut maç esnasında olası sakatlıkları önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Kompresyon çoraplarını yakından incelediğiniz zaman iki farklı çeşidinin olduğunu görebilirsiniz. Bunlardan birisi kademeli kompresyon çorabı olarak bilinirken bir diğeri ise enti-emboli çorabı olarak geçmektedir. Kademeli kompresyon çorapları yaygın olarak kullanılan modele verilen isimdir. Sıkıştırma kademesi bulunmaktadır. Ayak bilekleri daha sıkı olmaktadır ve bacaklara doğru yükselmeye devam ettiğinde sıkılık oranı da düşüş göstermektedir. Üretiminde hem diz boyunda hem de uyluk boyunda olan modellerin yer aldığını görebilirsiniz. 

Anti emboli kompresyon çorapları da önemli sağlık problemleriyle karşı karşıya kalan kişiler için üretilen çoraplara denmektedir. Hastaların yatağa bağımlı olması durumunda, ameliyat sonrasında uzun bir dinlenme süreci gerektiğinde kullanımı uygundur. Hareketsizlikten ötürü kan dolaşımında sorun yaşanabilmektedir. Aynı zamanda kişide kan pıhtısı da oluşabilmektedir. Tüm bu olumsuzlukların önüne geçmek için ise anti emboli kompresyon çorapları kullanılmaktadır. 

Kompresyon Çorabı Ne İşe Yarar?

  • Bacak bölgesini tamamen saran kompresyon çorapları, sardığı bölgeyi sıkmaktadır. Sıkma işlemiyle birlikte kan damarları içerisindeki basıncın normalden çok fazla olmasını sağlamaktadır. Bu sayede kılcal damarlardaki aşırı sıvı sızıntısı da azalmaktadır. Böylece kanın kılcal ve lenfatik damalardaki emiliminde de artış gözlemlenmektedir. Ayak bileklerinde ve bacaklarda oluşabilecek ödem engellenirken, ağrı da azalma göstermektedir. 
  • Dolaşımın düzenlenmesinde önemli bir etkisi mevcuttur. Kompresyon çorabı gebe kadınların hamilelik dönemlerinde oluşan ödem şikâyetlerini azaltırken, emzirme dönemlerinde de kullanıldığı bilinmektedir. 
  • Yüzeysel damarlara kan dolması için, damarlardaki genişleme oranını azaltmaktadır. Bu durum da kanın geriye doğru akmasını, tıkanıklığa engel olmayı sağlamaktadır. Yani bacak ve ayak bileklerine baskı uygulanarak bacaktan kalbe giden kan akışına destek olmaktadır. 
  • Kişi ayakta durduğu zaman dengesizlik, baş dönmesi gibi istenmeyen durumlara neden olan hipotansiyona engel olmaktadır.

Kısaca çorabın ne olduğuna ve Kompresyon çorap nasıl kullanılır konusuna değindik. Şimdi ise hangi alanlarda kullanılacağına geçiş yapabiliriz. Aynı zamanda sitemizde yer alan "kadın voleybol ayakkabısı modelleri" kategorimize de göz atmayı unutmayın!

kompresyon çorabı nedir

Kompresyon Çorabı Nerede Kullanılmalıdır?

Kompresyon çorabı birden çok alanda kullanıma uygundur. Örnekler üzerinden ilerlemek gerekirse bisiklet, koşu gibi bacak kaslarının yoğun bir biçimde kullanıldığı spor dallarında görmek mümkündür. Kompresyon çorabı giyildiği zaman sporcuların performansında artış gözlemlenmektedir. Aynı zamanda egzersiz yapan sporcunun kan akışı hızlanmaktadır. Bu da hızın ayak parmağından tüm vücuduna yayılarak etkisini arttırmasını sağladığı anlamına gelmektedir. Daha pek çok faydasından ötürü de bu çorapları giymek önerilmektedir. Kompresyon çorapları, ayak bileğinde yüzde yüz oranında koruma sağlarken baldır bölgesinde de yüzde yetmiş koruma sunmaktadır. Kan akışını hızlandırması ise canlandırıcı bir etkiyle buluşmayı sağlamaktadır. Bundan ötürü koşu performansında da önemli ölçüde bir artış yaşanmaktadır. 

Kademeli basınç sunan kompresyon çorapları kişinin bacaklarında gözlemlenen yorgunluğu azaltmaktadır. Koşu veyahut bisiklet sporlarında kas ve eklem yapılarının stabil hale gelmesini sağlamaktadır. Genel olarak dayanıklılık seviyelerinde yükselme yaşanmaktadır. Sporcu antrenman sırasında bu çorapları giyerek fayda sağlayabileceği gibi dinlenme sırasında da giyebilmektedir. Böylece kasların iyileşmesi ve sporcunun toparlanması da kolaylaşmaktadır. Sürecin çok daha kısa sürmesinde olumlu bir katkısı bulunmaktadır. Kasların oksijenlenmesi, kan dolaşımının iyileşmesi, laktik asidin azalması gibi önemli etkileri de mevcuttur. Tüm bunların yanında kompresyon çorabı tasarımında yer alan malzemeler, diğer çoraplara kıyasla daha sağlamdır. Kalınlığı ve sağlamlığı sayesinde sporcunun bacaklarını kuru ve sıcak tutmaktadır. Bu da cildin dış etkenlerden korunmasına yardımcı olmaktadır

Bu içeriğimizde kısaca Kompresyon çorabı nedir konusuna değinmekteyiz. Umarım sizler için faydalı bir blog içeriği olmuştur. Aynı zamanda sitemizde yer alan "erkek voleybol ayakkabısı modelleri" kategorimize de göz atmayı unutmayın! 

Etiketler: Blog
Ağustos 20, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR