Tenis Kaç Dakika Sürer? Tenis Süresi Ne Kadar?

Tenis Kaç Dakika Sürer

Orta Çağ Fransa’sında elle oynanan bir oyuna uzanan tenis, ilk olarak İngiltere’de oynanmış, günümüze kadar taşınmıştır. Olimpik sporlarımızdan biri olmasının yanı sıra hemen her ülkeden sporcusu bulunan bir spor dalıdır. Dünyaca ünlü tenis sporcularının sergilemekte olduğu performanslar büyük bir heyecanla takip edilmektedir. Tenis sporuna merak salanların ise birden fazla sorusu bulunmaktadır. Bunlardan ilki tenis kaç dakika sürer, ne kadar oynanır şeklindedir. Ancak bilinmeyen nokta teniste dakika kuralının olmayışıdır.

Tenis maçında, setler için bir süre sınırlaması bulunmamaktadır. Zamandan bağımsız bir biçimde oynanan bu oyunda maçın bitmesi için süreye odaklanılmaz. Maç esnasında önem arz eden nokta sayıdır. Maç esnasında dört sayı almış olan oyuncu, oyunu almış sayılmaktadır. Toplamda altı oyunun alınmış olması ise taraflardan birinin seti aldığı anlamına gelmektedir. Bu noktada bir maçın çok kısa sürede bitmesi mümkünken saatler süren bir mücadeleye tanıklık etmek de mümkündür. 

Tenis Nasıl Oynanır?

Tenis sporu, karşılıklı iki veyahut ikişer kişiden oluşan takımların oynadığı bir oyundur. Düz bir kort üzerinde oynanan oyunda oyuncuların elinde tenis raketi olmaktadır. Raket ile topa vuran oyuncunun, sahanın ortasındaki filenin üzerinden rakip takımın kortuna geçirmesi beklenmektedir. Topun ikiden fazla şekilde sekmesi sayı alınması anlamına gelmektedir. Topun dışarıya çıkması halinde sayı topu karşılaması gereken tarafın olmaktadır. Top fileye çarparak karşıya geçtiği zaman sayı yine karşı tarafa verilmektedir. Servis kullandığınız sırada top filenin üstüne çarpıp karşıya geçtiğinde ise serviste tekrara gidilmektedir. Oyun sırasında top filenin üstüne çarpıp karşıya düşebilmektedir. Bu durumda ise oyuna devam edilmesi gerekmektedir. 

tenis kaç dakika sürer

Tenis kortları hem açık hem de kapalı olabilmektedir. İki farklı türü olan kortların zemin yapısı da değişkenlik göstermektedir. Detaylı olarak incelediğiniz zaman sert zemin, toprak ve çimen şeklinde üç farklı seçeneğin olduğunu görebilirsiniz. Her kort için ise kullanılması gereken ayakkabılar değişkenlik göstermektedir. Her kort içerisinde düzenlenen maçlar da farklıdır. 

Tenis maçlarında üçlük ya da beşlik setler oynanmaktadır. Üç setlik olan maçlarda iki set alan kazanmaktadır. Beşlik setlerde ise üç set alan oyuncu maçı almaktadır. Bir set için oynanan oyun sayısı altıdır. Oyun puanları “0-0” şeklinde başlamaktadır. Her sayıda puan eklenmektedir. Sırasıyla “15-30” olarak artmaya devam etmektedir. Oyunda eşitlik olması halinde sette uzatma yapılmaktadır. İki taraftan biri fark açana dek set sürdürülmektedir. Ayrıca Asics voleybol ayakkabısı kategorimize de göz atmayı unutmayın! 

Tenis Kuralları Nedir?

tenis kaç dk

Tenis oynarken oyunculardan biri servis atmaktadır. Sahanın orta çizgisinin sağındaki bölgeye hiza alınıp atış yapılmaktadır. Servisi karşılayacak olan kişi ise çaprazında kalmaktadır. Servis çapraz bölgeye olacak şekilde atılmalıdır. Bu kısımları belirleyen çizgiler ise dış değil iç çizgiler olarak geçmektedir. Servisi kullanan kişi iki hakka sahiptir. Topun fileye dokunmaması, çapraza atması önemlidir. Diğer türlü çift hata yapılarak puan kaybı yaşanmaktadır. 

Tenis oyunundaki kurallardan biri topun filenin üzerinden veyahut yakından geçip karşı tarafa ulaşmasıdır. Rakip topa yetişemediği ve topun iki kez sektiği durumda sayı alınmaktadır. Aynı zamanda oyuncular her sette bir saha değişikliğine gitmektedir. Topun yere sekmesi halinde çevredeki eşyalara temas etmesi halinde topu karşılayacak oyuncu sayıyı almaktadır. Top düşmesi gereken sahaya, yer sektikten sonra geri gelir ve sahaya vurursa topa vuran kişi sayı kazanmaktadır. Topların her vuruşta hasar görmesinden kaynaklı olarak oyun içerisinde top değişikliğine gidilmektedir. Tenis, izlerken kolay gibi görünse de zor, enerji isteyen bir spordur. Sporcular gün içerisinde uzun saatler boyunca antrenman yapıp çeşitli teknikler geliştirmektedir. Bundan dolayı hedeflerine giden yolda hırs ve azimle ilerlemektedir. 

Bu içeriğimizde tenis kaç dakika sürer konusuna değinmekteyiz. Umarım sizler için faydalı bir blog içeriği olmuştur. Aynı zamanda sitemizde yer alan Wilson tenis raketi kategorisine göz atabilirsiniz! 

Etiketler: Blog
Ağustos 19, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR