Voleybol Saha Ölçüleri (TVF)

Voleybol Saha Ölçüleri

Voleybol Saha Ölçüleri (TVF)

Amerikalı bir beden eğitimi öğretmeni olan G.Morgan tarafından kurgulanmış olan voleybol, ilk olarak kapalı alan sporu olarak oynanmıştır. Bu oyun ismi topu yere değmeden vurma ilkesinden yola çıkarak bulunmuştur. Kısa süre içerisinde büyük bir ilgi gören oyun, Avrupa’ya kadar taşınmıştır. Sonrasında ise pek çok farklı ülkede oynanmaya başlanmıştır. Voleybol oyunu hakkında merak edilen birçok detayla karşılaşmak mümkündür. Bu seçenekler içerisinde voleybol sahası ölçüleri de yer almaktadır. 

Voleybol sahası ölçüleri 18x9 metrekare şeklindedir. Dikdörtgen halinde olan alanda her yönde en az üç metre genişlik bulunmaktadır. Serbest bir bölge bu şekilde çevrilirken serbest alan boşluğunun da olası engellerden arındırılması önemli bir noktadır. Serbest alan boşluğunun saha yüzeyinden itibaren ölçüldüğünde en az yedi metre yüksekliğinde olması beklenmektedir. Sahayı saran çizgiler ise beş metre kalınlığa denk gelmektedir. 

Voleybol sahasının yüzeyi hem düz hem de yatay formda olmalıdır. Oyuncuların sakatlanmasına neden olabilecek herhangi bir sorun bulunmamalıdır. Yüzeyin kaygan veyahut pürüzlü olması istenmeyen, yasak olan durumlardandır. Dünya ve Resmi müsabakalarda yüzeyin sentetik ya da tahta olmasına izin verilmektedir. Bu yüzey FIVB tarafından da onay almıştır. Genel olarak incelediğiniz zaman müsabakalarda kullanılan çizgilerin beyaz, oyun alanı ve serbest bölge için seçilen renklerin ise farklı olduğu görülmektedir. Açık hava sahasında drenaj işlemi için her metrede beş milimetrelik bir eğim izni verilmektedir. Saha çizgilerinin sert bir malzemeyle yapılması ise istenmeyen durumlar arasında yer almaktadır. 

Voleybol Sahası Çizgileri 

Voleybol sahasında yer alan çizgilerin her biri beş santimetre genişliğe denk gelmektedir. Çizgiler diğer çizgilerin renginden farklı ve açık renklidir. Sınır çizgileri iki yan ve iki dip çizgi şeklindedir. Bu çizgilerle de voleybol oynanacak olan alan belirlenmektedir. Her iki seçenek de oyun alanının boyutlarına eklenecek şekilde çizilmektedir. Orta çizginin orta kısmı oyun alanını eşit bir biçimde ikiye bölmektedir. Buna ek olarak orta çizgi kalınlığı, her iki oyun alanının da sınırlar içerisinde olduğunu göstermektedir. Çizgi filenin altından iki yan çizgi arasında ilerlemektedir. 

Voleybol Saha Ölçüleri

Voleybol sahası içerisinde yer alan hücum çizgisi, her oyun alanında yer almaktadır. Arka kenarı orta çizginin tam ortasında, üç metre geride çizilmektedir. Böylece ön bölge belirlenmiş olmaktadır. FIVB hücum çizgisini yan çizgilerden itibaren olacak şekilde belirlemektedir. Boyuna on beş santimetre, enine ise beş santimetre şeklinde beş kısa çizgi uzanmaktadır. Bu çizgilerin aralıkları ise yirmi santimetreye denk gelmektedir. 

Voleybol Sahasındaki Bölgeler 

  • Voleybolda yer alan bölgelerden birisi ön bölgedir. Ön bölgede orta çizginin tam ortası ve hücum çizgisinin arka kenarı yer almaktadır. Yan çizgilerin dışı ve serbest bölgenin sonu da ön bölge içerisinde yer almaktadır. 
  • Servis bölgeleri dip çizgilerin gerisinde dokuz metre genişliğinde olan alana verilen isimdir. Bu bölgenin sınırları yirmi santimetre geriye, yan çizgilerin bir uzantısı olarak bilinen iki çizginin uzanmasıyla belirlenmiş olmaktadır. Her iki kısa çizgi servis bölgesinin genişliğine eklenmektedir. 
  • Libero değişim bölgesi, serbest bölgenin bir bölümünü oluşturmaktadır. Hücum çizgisinden dip çizgiye kadar olan alana denmektedir. 
  • Oyun değiştirme bölgesi, iki hücum çizgisinden yazı hakemi masasına kadar uzanmaktadır. 
  • Ceza sahası 1x1 metre boyutlarındadır. İçerisinde iki sandalye bulunmaktadır. Her dip çizgi uzantısının dışında kalacak şekilde kontrol sahasında bulunmaktadır. Sahalar beş santimetre genişliğiyle, kırmızıçizgi ile sınırlanmaktadır.
  • Isınma sahası Dünya ve Resmi Spor Müsabakaları için ortalama 3x3 metre boyutlarında kullanılmaktadır. Serbest bölgenin dışında kalan ısınma sahası, oturma sıralarının yer aldığı köşelerde kalmaktadır.

Burada saha ölçücü voleybol alınmadan önce bölgelere dikkat edilmesi gerekilmektedir. Her bir sahanın farklı bölgeleri ve alanları yer almaktadır. Bu sebepten dolayı da her bir bölgeye dikkat edilerek sahanın ölçümü ve çizimi yapılması gerekiyor. Burada yer alan maddelere mutlaka dikkat etmenizi tavsiye etmekteyim. Bu sayede çok daha doğru ve net bir saha çizimi elde etmiş olacaksınız.

Bu içeriğimizde voleybol saha ölçüleri konusuna değinmekteyiz. Umarım sizler için faydalı bir blog türü olmuştur. Aynı zamanda sitemizde yer alan tenis çantası modellerimize de göz atabilirsiniz.

Etiketler: Blog
Ağustos 27, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR