Kordajımı Ne Sıklıkta Değiştirmeliyim?

Kordajımı ne zaman değiştirmeliyim

Kordaj Ne Sıklıkta Değiştirilmelidir?

Raket üzerinde yer alan dikey ve yatay teller kordaj olarak isimlendirilmektedir. Bir raket için tercih edebileceğiniz kordaj sayısı ile altı yüze yakındır. Bu da bazı soru işaretlerini beraberinde getirmektedir. Pek çok kişinin merak ettiği sorulardan birisi de Kordajımı ne sıklıkta değiştirmeliyim sorusudur. Çünkü her ürünün olduğu gibi kordajların da belirli bir kullanım ömrü bulunmaktadır. Kişinin raketi hangi koşullarda muhafaza ettiği, yapmış olduğu vuruş sayısı, haftada kaç kez oynadığı gibi durumlar raket kordaj değişim sürelerini etkilemektedir. 

Basit bir şekilde anlatmak gerekirse raketleri sürekli olarak kullanmak, tansiyonunun kaybolmasına yol açmaktadır. Yeni bir raketin kordajı 60 pound tansiyona sahip olmaktadır. Ancak raketin bir gün sonraki değeri 50 pound tansiyona denk gelebilmektedir. Bu da raket kullanımına, yapılan vuruş sayısına bağlıdır. Yapmış olduğunuz her vuruşla birlikte kordaj eskimeye başlayacaktır. Eskime gözlemlendiğinden ötürü de belirli aralıklarla değişikliğe gidilmesi gerekmektedir. Kordaj değişimi için kullanılan sürede ise parmak kuralı geçerlidir. Parmak kuralı haftada kaç sefer tenis oynuyorsanız yılda o kadar kordaj değiştirmeniz gerektiğini göstermektedir. Yani sporcu haftada iki kez tenis oynuyorsa yılda iki kez kordaj değiştirmesi gerekmektedir. Tenis sizin için yalnızca bir eğlenceyse parmak kuralı sizin için yeterli olacaktır. Ancak profesyonel tenis oyuncuların kordaj değiştirme sıklığı önemli faktörler dikkate alınarak belirlenmektedir. Bunlar için örnek vermek gerekirse;

  • Oynama Sıklığı

Kordaj değiştirme sıklığınızı belirlemek istediğiniz zaman ne sıklıkla ve oyununuzun ne kadar sürdüğüyle ilgili detayları dikkate almalısınız. Parmak kuralı bazı kişiler için en doğru sonucu vermektedir. Ancak profesyonel bir biçimde haftanın her günü tenis oynuyorsanız parmak kuralı sizin için doğru sonucu vermeyebilmektedir. Sürekli oyuncuların haftada oynamakta olduğu maç sayısının iki katını yıllık değişim sayısı olarak belirlemesi önerilmektedir. Bu sayılar size gerçek değeri sunmayabilir ancak parmak kuralına göre daha mantıklı bir sonuç vermektedir. Burada unutmamanız gereken nokta ise haftada iki kez oynamak ile haftada üç kez oynamak arasında önemli bir fark bulunmaktadır.

Ayrıca padel tenis sayfamıza da göz atmayı unutmayın! 

tenis kordajı

  • Oynayış Biçimi

Tenis oynama şekliniz kordaj ömrü üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Oyun içinde performansınız, yapmış olduğunuz vuruşların sertliği kordaj değiştirme sıklığını etkilemektedir. Kuvvetli vuruşlar yapıyorsanız kordaj değişimlerini daha sık yapmalısınız. Çünkü sert hamleler ve yüksek bir performans sürtünme ve aşınmayı arttırmaktadır.

  • Bütçe

Birden fazla oyuncu için bütçe önem arz eden bir faktördür. Sizler tenis oynamak için fazla vakte sahip olsanız bile kordaj yenileme için yeterli bütçeye sahip olmayabilirsiniz. Bu noktada kısıtlı bir bütçeniz var ise farklı kordaj tiplerine göz atabilirsiniz. Dayanıklı kordaj modellerini seçerek dayanıklılığı, kullanım ömrünü uzatmış olabilirsiniz.

Kordajın Değişmesi Gerektiği Nasıl Anlaşılmaktadır?

Kordaj değişim sıklığını belirlemek istiyorsanız parmak kuralını kullanabileceğinizden söz etmiştik. Ancak bazı sporcular sabit bir rutinle oynarken bazıların sabit bir rutini yoktur. Bu da haftada farklı sayılarda tenis oynadıkları anlamına gelmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman parmak kuralı sizin için uygun değildir. Kordaj değişim zamanın geldiğinden emin olmak istiyorsanız iki farklı detaya dikkat edebilirsiniz. Bunlardan biri kontrolünüzün kaybolmasıdır. Kordaj eskimeye başladığı zaman tansiyonunu kaybetmektedir. Bu da toptaki hakimiyetinizin azalması anlamına gelmektedir. Başlangıçta bu durumu net bir şekilde anlamayabilirsiniz. Ancak topa uzun vuruşlar yaptığınız zaman kontrol sağlayamayabilirsiniz. Spin üretiminin zorlaşması da belirleyici detaylardan bir diğeridir. Raketin topu yönlendirmesi güçleştiyse kordaj değişim zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Bu iki sinyale dikkat ederek doğru zamanda değişim yapmış olursunuz.

Bu içeriğimizde kısaca kordaj ne zaman değiştirilir konusuna değinmekteyiz. Umarım sizler için faydalı bir blog türü olmuştur. Aynı zamanda sitemizde yer alan Nike tenis ayakkabısı modellerine de göz atmayı unutmayın! 

 
Etiketler: Blog
Eylül 02, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR