Dünya genelinde oldukça yaygın bir şekilde oynanan, sıkça izlenen tenis, kendine özgü bir şekilde puanlandırılmaktadır. Set üzerinden oynanan bir oyundur. Müsabakalar sırasında set almak için oyuncunun toplamda altı oyunu kazanması istenmektedir. Her bir oyun için iki fark elde etmek ve en az dört sayı almak gerekmektedir. Beş set üzerinden oynanan maçlarda üç set kazanmanızı sağlamaktadır. Üç set üzerinden oynanmakta olan maçlarda ise iki set almak maçı kazandığınız anlamına gelmektedir. Bu içeriğimizde teniste kaç set alan kazanır konusuna değineceğiz. Gelin hızlıca konuyla ilgili merak edilen bilgilere göz atalım.
Teniste Kaç Set Alan Kazanır
Tenis maçı sırasında servis alan, karşılayan olacak şekilde iki farklı pozisyon bulunmaktadır. Servis alan taraf, sahanın sağ tarafından kalmaktadır. Bu kısımdan rakip sahanın çapraz kısmına topu iletmektedir. Atış en fazla iki deneme ile yapılmaktadır. Top fileye değmeden istenen alana gönderilmelidir. Set ve sayı başlangıcı bu şekildedir. Tenisteki asıl amaç ise rakipten daha fazla puan kazanmaktır. Alınan puanlar oyunu kazanmanızı sağlamaktadır. Maç kazanmak için gerekli olan set sayısı da düzenlenmekte olan turnuvaya göre değişebilmektedir.
Tenis maçı için ise herhangi bir süre belirtilmemektedir. Diğer oyunlardan farklı şekilde tenis maçı zamandan bağımsız olacak şekilde oynanmaktadır. Maçın sona ermesi için gerekli olan şey alınan sayı ve settir. Dört sayı alan oyuncu, bir oyunu almış demektir. Altı oyunun alınması ise bir setin kazanılması anlamına gelmektedir. Bu bir maçın kısa sürede bitmesinin mümkün olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda tenis maçının saatler boyunca devam edebilmesi anlamına gelmektedir.
Ayrıca bkz: Asics koşu ayakkabısı modelleri
Teniste Puanlama Sistemi Nasıldır?
Tenis maçında oyun taraftardan birinin servis atmasıyla başlamaktadır. Kazanılan ilk sayının puanı on beş olarak bilinmektedir. İkinci sayı otuz, üçüncü sayı ise kırk puana denk gelmektedir. Bu şekilde üç sayı almış olan kişi kırk puana ulaştı demektir. Sonrasında oyuncu bir sayı daha aldığında oyunu alan taraf olmaktadır. Buna karşın oyunun alınması için taraflar arasında iki puanlık bir fark bulunmalıdır. Diğer türlü istenen fark oluşana kadar oyun devam etmektedir.
Tenis maçı sırasında her iki oyuncu da üç puan aldığı durumlarda berabere kalınmaktadır. Bu durum kırk kırk kalma olarak bilinmektedir. Berabere kalındığı zaman kullanılan serviste kim kazanıyorsa, avantajı elde eden taraf o olmaktadır. Kazanan tarafın bir sonraki sayıyı da alması beklenmektedir. Sonraki sayıyı rakibin kazanması halinde beraberlik yine devam etmektedir. Oyuncuların puanları arasında iki fark oluşana kadar bu sistem devam etmektedir.
İki farkın alınması halinde bir sette alınması gereken altı oyundan biri alınmış olmaktadır. Geriye beş oyun kalmaktadır ve maç beş oyun üzerinden devam etmektedir. Oyuncunun seti kazanması için ise altı oyun alması istenmektedir. Setlerin büyük çoğunluğunu alan taraf ise maçın kazananı ilan edilmektedir. Tenis maçını kazanmak için gerekli olan set sayısı turnuvalara veyahut kadın ve erkek sporculara göre de değişebilmektedir.
Tie-Break Nedir? Puanlama Nasıl Yapılır?
Tie-Break kavramının Türkçe karşılığı düğümün ya da beraberliğin kırılması anlamına gelmektedir. Teniste beraberliğin son bulması amacıyla hakem tarafından oynanan sisteme karşı da kullanımı söz konusudur. İki fark elde edilerek kazanılması gereken oyunda beraberlik durumunda Tie-Break oyunu öne çıkarılmaktadır. Tie-Break oyununa oyuncular sıfır puanla başlamaktadır. Puanlar ise bir, iki ve üç şeklindedir. Oyunculardan yedi puan alan taraf seti kazanmaktadır. Oyunda iki puanla kazanmak gerekli olduğundan, oyuncu yedi puana ulaştığında arada iki fark olması beklenmektedir. İki fark olmaması halinde oyun yine devam etmektedir. Buna karşın oyun uzamadan yediye iki ya da yediye dört gibi sonuçlarla maçın sonlandırılması olasıdır.
Bu içeriğimizde kısaca teniste kaç set alan kazanır konusuna değindik. Umarım faydalı bir içerik türü olmuştur. Aynı zamanda sitemizde yer alan voleybol topu fiyatları kategorimize de göz atabilirsiniz!